Persoane interesate

miercuri, 2 martie 2016

Sub rochia de mătase aurie (minicronică de cititor)

Pentru că-mi place, pentru că am învățat că sufletul are forma tăcerii, citind o carte în debut, acum doi ani – „Tăceri clandestine“ – (S. V.), nimic mai actual, poate intuiția poetică în desfășurare, ca o înțelegere, dincolo de simțuri, mai aproape de rațiuni, de cuprindere totală... Tăceri, multe deschideri, depășind semnele alfabetului poetic, acolo unde era nevoie de locuri acoperite de case, trotuare, oameni, dorul ardea în palmă și învăța să facă cale-ntoarsă. Și iar mi-am amintit de iubire, de primăvară, de prieteni și tot mai greu să scriu, tot mai ușor să-i pierd într-o clipă, îndrăznind.   
Au fost două zile pline, dar în același timp, o chemare „pe genunchii îndurării“ mă zorea „peste orbirea poemelor, pe portativul visării...“ (E. D.), fără scăpare, simțeam cum pe neașteptate totul trecea, totul obosea, ascultând Wagner sau urmărind Happy Funeral, încă mai bântuia moartea la urechile mele, încă... un acord lent și greu îmi prelungea durerea, un acord dincolo de mine, dincolo de inventarul prietenilor, câți nu-mi treceau prin minte, într-un amestec curios de gânduri mărginite și de duh poetic veritabil. Și legăturile nu s-au lăsat așteptate. Au venit dinspre pădurile care întinereau, izbutind să mă farmece cu totul, cu prefăcută nepăsare la flecăreli încărcate de aluzii, de ciudate întortochieri, pădurile esoterice, vârâte în cele mai frumoase poezii, m-au învățat „tainele frigului și deveneau tot mai tinere, iar mâna care mi-a pieptănat părul / și ea întinerea, în timp ce pădurile creșteau, înmugureau umbrele...“ (D. J.).
Iar timpul a cuprins mâinile însetate, „savurând nectar de primăveri efemere“ (E. D.),săpând mai departe /... / în câmpul cu ecouri...“ (D. J.).

Cu mărturia exactă a poeților: 
E. D. (Eleodor Dinu), D. J. (Diarmuid Johnson) / Emilia Ivancu (traducător), S. V. (Sergiu Vîlceanu)

Eli Gîlcescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu