Persoane interesate

luni, 16 octombrie 2017

Nimic n-ar fi, nimic n-am fi

 „Se lasă cu ploaie, nu latră câini, nunți nu mai sunt, nici cântec, sterp e pământul, pruncul nu saltă în pântec... e toamnă iar“ (Ionita Corina Claudia)

Lepădatu-s-a de ea, doborând-o, mâniatu-s-a, milostivind-o, arătatu-s-a cu asprime, adăpostind-o întru harul scrisului. Pentru că mâna îi era mai întreagă decât iubirile, spaimele, dorințele. Nimic n-o putea întoarce de la semnul spre care se îndrepta, nesocotindu-și trupul zguduit și revoltat de durere, mereu înspăimântat pentru fiecare azi, mai aproape „sub cer, cu dragoste, pe viață“, mai aproape de mare și pământ, mai aproape de Dumnezeu – singura fericire visată întru apropiere de oameni, întru prietenie și iubire – un spectacol chinuit al vieții.
Trebuia să-i ascult glasul înfundat de durere, strigătul mereu în întuneric, să-i răsfoiesc acest jurnal în debut, să fiu față în față cu „Îngerul sălbatic“, să-i simt sufletul încercat, cu sânge de învingător, să aflu de ce tremură acest pumn de senin care caută, aici pe pământ, rugăciuni, să-i fie zori și soare, deschise brațe, pretutindeni iubiri (Va urma)

Eli Gîlcescu


Un comentariu:

  1. Un colț de cer
    „Dacă Domnul păstrează în ceruri câte un colț pentru muritorii ce se luptară aprig cu viața, atunci va fi unul și pentru tine, unul fi-va desigur și pentru tine.“ (Carl SANDBURG,Brâncuși)
    Fiecare carte, venind parcă de nicăieri și totuși dintr-un anume loc, într-un anume fel vorbește, mai mult decât atât, într-un anume fel este privită, ca un moment unic din viața ei, precum unic îi este și debutul. Chiar dacă n-o auzim, fiecare zi, cartea știe unde să-și tragă sufletul... Își are drumul ei, ca cel al unei ființe... Se îndrăgostește la prima atingere și pune stăpânire pe cititor, pentru multă vreme, tot mai aproape.
    Cartea primită de la Corina Claudia Ioniță este altfel. Atinge o gamă largă de vibrații, prin simplitate și varietate – un jurnal memorialistic – cu o prefață generoasă semnată de Petean Mircea („Scrisul ca tentativă de eliberare și exercițiu de socializare“, Editura Limes, 2015), cu miniprezentări de autor de copertă și autor de carte, într-un spațiu amplu, alternând în cele 9 capitole poezia și proza, ultimul capitol fiind rezervat unui ciclu de Poetry & prose (din colecția personală) transpuse în limba engleză.
    Gânduri în versuri și proză, întru omenescul iubirii, într-un balans continuu pe copilărie și maturitate, pe viață și moarte, pe speranță și așteptări, toate într-un debut curajos, oferindu-și bucurie, echilibru, liniște și resemnare.
    Cât de frumoasă i-a fost acea zi, în alungarea gândurilor, dar și în ascultare, începutul altei povești, într-o altă întâlnire cu cartea și Ionita Corina Claudia

    RăspundețiȘtergere